Game Fair Av Doğa Festivali Kamil Üçbaş
AVCILIK DÜNYASINA ADANAN BİR ÖMÜR
1959 yılında dünyaya gelen Kamil ÜÇBAŞ, Ankara’nın Balgat semtinde sekiz çocuklu bir ailenin ikinci erkek çocuğu olarak kalabalık bir ailede büyümüştür. 3 oğul babasıdır. Avcılığa olan büyük merakı çok küçük yaşlarda başlamıştır. Yaz tatillerini, mahalle arkadaşı Ali ile birlikte, Ali’nin memleketi olan Adapazarı’nın Taraklı Kasabası’ndaki çiftliklerinde geçirmesinden çok büyük keyif aldığını her zaman heyecanlı bir şekilde anlatırdı.
Ali’nin Ayşe Ninesi, kocasını genç yaşta kaybetmiş çiftliğinde yalnız yaşıyordu. Geçimini yemyeşil bir vadideki çiftliğinde yetiştirdiği ürünlerden kazanan Ayşe Nine, çiftliğindeki erkeklere mahsus işleri bile kendisi yapmak zorundaydı.
Çiftliğindeki en büyük sıkıntısı yaban domuzlarının çiftliğine aşırı zarar vermesinden çok zorluk çeken Ayşe Nine, günlük işlerinin yanında yaban domuzları için sabahlara kadar elinde tüfeğiyle bekleyerek bekçilik yapmak zorunda kalıyordu.
Kamil, Ayşe Ninenin bu durumuna üzüldüğü için, yakın arkadaşı Ali ile birlikte ellerinde tüfeklerle sabahlara kadar yaban domuzlarını beklerlerdi. Bu durum bazen korkmalarına rağmen iki can yoldaşı için heyecanlı, mutluluk vericiydi. Çok yardımsever olan Ayşe Nine atış yaparak çok sevineceklerini bildiğinden, günün aydınlanmasıyla beraber kendi doldurduğu fişeklerden bu iki yağız delikanlıya çok sayıda armağan ederdi. Bu fişek ödülü Kamil ve Ali’nin boş tenekelere ateş ederek eğlenmelerini sağlıyordu. Kamil zaman zaman çocukluğundaki bu avcılık günlerini heyecanla anlatır ve ‘O fişeklerle ne çok tenekeler delmiştik’ diye bahsederdi.
Büyük Avcı Kamil’in av tutkusu Ayşe Nine ile başlıyordu.Gençlik dönemindeki çevresi heyecanı ve azmiyle av camiası içerisinde kendisini bulan ÜÇBAŞ, 1986 yılında av yayıncılığına başlayarak sektörün yenilikci öncü isimlerinden olmuştur.
Türkiye’de ilk defa 1993 yılında “AMFORA” isimli Turizm, Çevre ve Kültür Dergisini çıkardı ve yayıncılık hayatına başladığı dergisinde alternatif turizm ve doğa konularına yer vermiştir.
Av camiasında tanınmış, avcılığa gönül vermiş bir çok kişi ve kurumla sık sık görüşmeler yapmıştır. Av camiasından gördüğü bu sıcak ilgi avcılık kapısını aralamasına sebep oldu.
Kendisini bir anda av dünyasının içinde bulan Kamil ÜÇBAŞ bu vesile ile 1996 Kasım ayında “AVGÜNÜ” dergisini çıkartarak yayın hayatına yön verdi, sonrasında 2003 Haziran ayında “Avdoğa” dergisinin ilk sayısını çıkarttı. Geniş kapsamlı, yaygın, ulusal çapta aylık bir dergi olarak 16 yıldır (193 Sayı) yayın hayatını devam ettirmiştir.
Türk Av sektörüne 35 yıldır çok büyük hizmetlerde bulunan Kamil ÜÇBAŞ, kurmuş olduğu Dörtrenk Yayıncılık Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütmektedir. Her ay periyodik olarak yayınladığı ve imtiyaz sahibi olduğu Avdoğa Dergisi ve Oltacı Amatör– Sportif Balıkçılık Dergi’leri sayesinde Avcılıkla ve Balıkçılıkla ilgili bilgi, haber, etkinlik ve geniş makaleler içeren yazılarıyla sektöre öncülük etmektedir.
Yayıncılık konusunda bilinen ve alışagelmiş birçok süre gelen durumu değiştiren ÜÇBAŞ, ülkemizdeki turizm anlayışını ‘’deniz, kum, güneş’’ ekseninden çıkararak Av ve Yaban Hayatı’nı / Doğa turizm perspektifine taşımaya çalışmıştır.
1995–1996 yılında “Avcının El Kitabı” isimli bir kitap yazmış ve 200 sayfa olan kitabı 20.000 adet basıp, dağıtmıştır.1996–1997 yılında “Avcının El Kitabı” genişletilerek 2. basımı yapılmış ve 30.000 adet olarak basılarak (yeni bilgilerle ve artan sayfalarla), dağıtılmıştır.
Özellikle Avcılık alanında öncü yayın ve çalışmalara devam eden Kamil, 1997- 1998 yıllarında “Avcının Cep Kitabı”nı yayınlamış, Kara Avcılığı, Balık Avcılığı, Av Kuşları, Avcılıkta İlk Yardım, Av Sektörü Rehberi, Merkez Av Komisyonu, olan 6 ayrı eğitici kitap yayınlayarak ardında eşsiz eserler bırakmıştır.
2011 yılının Mart ayında çıkardığı “Oltacı Dergisi’’ ile Amatör ve Sportif Balıkçılık Sektörünün gözü olmuştur. Bugün, Haziran 2019 yılı 100. sayısı ile yayın hayatına aralıksız devam etmektedir.
Ülkemizde ilk defa “Avcının Temel Eğitim Kitabı” isimli kitabını hazırlamış vebasımı yaparak yayınlamıştır. 7 yıl uğraş vererek hazırladığı “en büyük eserim” olarak nitelediği 712 sayfa, 21 ana konulu, 434 alt başlıklı bu kitap, 433 fotoğraf, 389 şekil, 128 illüstrasyon, 88 tablo ve 12 grafikle desteklenmiştir.
Dörtrenk Yayın Tanıtım ve Matbaacılık Ltd. Şti’ nin çıkardığı yayınlardan bazıları:
Türkiye’de ÖRDEK, KAZ / İLHAN ERTEN – Avcılığı, Yemekleri ile Amatör Balıkçılık / Dr. Turhan TEMUÇİN – AV EV DOĞA MANZARALARI / A. Kadir ENGİN – WILDLIFE Av ve Yaban / Ali Ulvi BAYRAKTAR – OTLARIN BÜYÜSÜ / Ahmet İLHAN – DOĞA ECZANESİ Şifalı Bitkiler / Erkan KIRTUNÇ – AMA DOKTOR OLDULAR / Dr. Turhan TEMUÇİN – Bu da bizim Sevdamız / Türkiye Avcıları Antolojisi – Doğanın Gizemli Kuşları SÜLÜNLER / Prof. Dr. Kemal KIRIKÇI – ARPACIK Söylenmedik ne kaldı? / Mehmet Emin BORA – CAPPADOCIA Tanıtım Kültür Dergisi / Kamil ÜÇBAŞ – EN BAŞTAN BAŞLAMAK İSTİYORUM – Şiir / Kamil ÜÇBAŞ
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencisi Feridun ŞİPAL’in yüksek lisans tezi olan “Keklik geliştiriciliğinin kırsal kalkınma ve çevre üzerine sosyo-ekonomik etkisi Anamut köyü örneği” adlı tezi hazırlaması için maddi ve manevi destek olmuştur.
2018-2019 yılları Mart aylarında iki yıl üst üste, dünyada ilk kez ülkemizdeki av-yaban hayatını ve avcılarımızı anlatan İngilizce özel sayı yayımlandı. Binden fazla firmanın katıldığı yirmiyedi bin ziyaretçinin geldiği Avrupa’nın en büyük Avcılık Fuarı IWA’de (Almanya) dünya basın standında Türkiye bölümünde ücretsiz dağıtılmıştır. IWA’nın dışında Büyükelçilere ve Yabancı misyona ve Uluslararası dergilere posta yoluyla gönderilmiştir. Kendi imkanlarıyla hazırladığı bu özel sayı ile Türk Avcılık Sektörünün dünyaya tanıtımını sağlamıştır.
Bugün Avcıların kullandığı av haritalarının mimarıdır. Genel Müdür Hüsrev Özkara döneminde haritaların örneklerini yaparak Orman Bakanlığına kabul ettirmiştir.
Çevreci, Eğitimci, Yazar, Şair, Dost İnsan, Bilirkişi, Allah’ın Kamil’i, tek tek yazmakla bitmeyecek meziyetlere sahip bir kişilik olan Kamil ÜÇBAŞ, Avdoğa Dergisi tarafından 17 sene boyunca Olta Balıkçılığı Şenliği organizasyonu düzenlemiştir. Bu organizasyon ile ülkemizdeki tüm oltacıları bir araya getirmiştir. Bu şenliklerde, “Her Çekirdek Bir Ağaçtır, Her Ağaç Yaban Hayatının Sofrasıdır” kampanyasıyla on bin adet poşetle yaban armudu tohumunu avcılara ulaştırmıştır. Avcıların gittikleri yerlere tohumların dikilmesini sağlamıştır. Ankara Gölbaşı’nda bulunan Zihinsel Özürlüler Rehabilitasyon Merkezi’nin arazisine Ağaç Dikme Etkinliği düzenlemiş ve avcıları ağaç dikmeleri için ilgili merkeze seferber etmiştir.
Küçük izcilere balıkçılık eğitimi verdi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Ankara Gençlik Merkezinde 07. 05. 2010 tarihinde, ikinci teorik eğitimi 14.05.2010 tarihinde gerçekleştirdi. Teorik bölümünün tamamlandığı eğitimlerin uygulamalı bölümü ise Bolu yakınlarında bulunan Amcabey Göleti’nde 22 Mayıs 2010 tarihinde yapıldı.
Küçük İzcilere balıkçılık eğitimi verdi. Avdoğa Dergisi – Kamil ÜÇBAŞ ve Rasgeleder’in ortaklaşa düzenlediği eğitim seminerlerini İzcilik Federasyonuna bağlı 35 kişilik izci adayına yönelik eğitim programının teorik eğitimlerini vermiştir.
Ülkemizde,avcılık kursları ilk kez Avdoğa Dergisi vasıtasıyla yapıldı. Ülkemizin iç sularında ilk kez amatör balık tutma yarışları düzenledi. Düzenlediği yarışmalarda asıl amacının avcıları kurallara uymalarını ve aralarındaki dostluğa önem vermelerini vurgulamayı ihmal etmezdi.
Özellikle avcı dostları arasında birlik beraberlik gibi birleştirici yanını her defasında yineleyen dost insan, toplantı ve yarışmalarda sık sık dostluk dileklerinde bulunurdu.
Buradaki amacımız; yarışmalar bahane dostluk şahane…
Dolayısıyla buradaki avcıları bir araya getiriyoruz. Av sezonu açılmadan avcı arkadaşlarımızla bir araya geliyoruz. Avcılığın kurallarını tekrar gözden geçirip avcılık kurallarına uyulması konusunda arkadaşlara bilgiler veriyoruz. Kamil ÜÇBAŞ
Her yaştan birçok dostu olan Efsane Avcı, Türkiye’nin tüm avcı dernek ve kuruluşlarıyla dolaşarak sorunlarını ilgili makamlara taşıyarak mücadele verdi. Türk avcısının sembolü gerçek sesi oldu. Herkesin yardımına koştu, hep iş bitirdi…
Ceza mahkemelerinde avcılık konusunda uzman ve bilirkişi olarak görev almıştır.
”Dergilerin gerçek sahibi olalım, bana göre her dergi bir okuldur. İnsanların bilgi ve bilinç sahibi olmasında dergilerin de payı çoktur” dergilere abone olmanınönemini her zaman özellikle dile getiren ÜÇBAŞ, bu konudaki bir anısınıda şöyle anlatmıştı; 5 Şubat 1993 tarihine bir trafik kazası sonucu kaybettiğimiz rahmetli Adnan Kahveci, dergimizi görmüş ve çok beğendiğini söyleyerek, benimle tanışmak için Adnan Kahveci ölmeden bir yıl önce beni meclise davet etmişti. Mecliste makamına gittiğimde, tanıştık, konuştuk ve bana “Bu derginin sahibi kim?” diye sormuştu “Benim” dedim. “Yok gerçek sahibi kim?” dedi. Ben yine ‘’Benim efendim’’ dedim. ‘’Sen kimsin?’’ dedi.
Bende ‘’Allah’ın Kamil’iyim’’ demiştim. “Dergiyi çok beğendim, sizin için ne yapabilirim” dedi. Bende “20 lira verir misiniz” dedim. Cebinden gıcır gıcır iki 10’luk çıkartıp vermişti. “Tamam şimdi abonesiniz. Derginin gerçek sahibi şimdi siz oldunuz’’ dedim.. Bu derginin sahibi abone olan okurlarımız” demiştim.
O tarihten bu güne kadar çizgisi değişmeyen dergilerinin sahibi abone olan okurlarımızdır tezini her fırsatda vurgulamıştır
FAALİYETLERİ
Cumhuriyet tarihinde ilk kez Avcılık Kursunu düzenlemiştir. (18 Ekim 1998) Orman Bakanı Nami ÇAĞAN’ı ziyaret ederek, kendisine çağdaş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de avcıların eğitilmesi gerektiğini belirtmiştir. Bakanın da desteğini alarak Cumhuriyetimizin 75. yılında ülkemizde 55 kursiyerin katıldığı ilk Avcı Eğitim Kursu başlatmıştır.
Eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olanlara bakan tarafından sertifika verilmesine olanak sağlamıştır. Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ve Devlet Bakanı Tokat Milletvekili Metin GÜRDERE başarı dileklerini ve tebriklerini, yapmış olduğu çalışmalardan dolayı Kamil ÜÇBAŞ’a telgraf göndererek kutlamışlardır.
Ülkemizde ilk defa başlattığı eğitim materyallerini hem Milli Eğitim Bakanlığı’na hem de Orman Bakanlığı’na teslim eden ÜÇBAŞ, iki bakanlık yetkilileriyle bir araya gelerek eğitimin yaygınlaşması adına iki bakanlık arasında bir protokol imzalama çalışmalarına ön ayak olmuştur.
Bunun sonucu olarak, 01 Mayıs 2000 tarihinde, Orman Bakanı Nami ÇAĞAN ve Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu arasında avcı eğitimiyle ilgili bir protokol imzalanmıştır.
“I. Dönem Avcı Temel Eğitim Kursu” sırasında çekilen video görüntülerinin montajı için Orman Bakanı Nami ÇAĞAN aracılığıyla Sağlık Bakanı Halil İbrahim Özsoy’la görüşen usta avcı, Sağlık Bakanlığı’nın stüdyolarında bu kursun montajını yaptırmıştır. Toplam 4 kasetten oluşan ve tüm Türkiye’de dağıtımı yapılan bu kursun içeriği şu şekildedir;
Ayrıca, Kara Avcılığı Kanun Tasarısının oluşması için çalışmış ve Bakanlık yetkilileriyle tasarı konusunda defalarca bir araya gelerek hazırlanan tasarıyı dergisinde kamuoyuyla paylaşmıştır.
HBB TV yayınlanan“RASTGELE” programında sunuculuk yapmış ve programın içeriğinin zENGİNleşmesi için aynı zamanda Bülend Eşkinat’a danışmanlık yapmıştır.
Türkiye’de ilk defa 20 Mayıs 2001 tarihinde bakanlık tarafından yapılan “1.Av ve Yaban Hayatı” kurultayında Avcı temsilcilerine ev sahipliği yaparak onların bir araya gelmelerine imkân sağlamıştır. Bakan Nami ÇAĞAN’ın da katıldığı toplantıya 350 kişinin üzerinde ilgili kişi, kurum ve kuruluşlar katılmıştır. Bu kurultayın sonuç bildirgesi çalışmalarında bulunan duayen Avcı ÜÇBAŞ, 1. Av ve Yaban Hayatı Kurultay Sonuç Bildirgesinin editörlüğünü üstlenmiş, matbaasında ücretsiz olacak basımını gerçekleştirmiş ve avcı derneklerine dağıtımını yapmıştır.
20 Kasım 2005 tarihinde Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin kuş gribini bahane ederek avı süresiz yasaklanmasına sessiz kalmayan Kamil ÜÇBAŞ, Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk kez Avcı Mitingi düzenlemiştir. Türkiye’nin her tarafından Ankara Sıhhiye Meydanı’na gelen avcılara önderlik ederek konuşma yapmıştır. Sonrasında, Türkiye’de ilk kez avcılara yönelik kuş gribiyle ilgili kendi imkânlarıyla bir poster hazırlamıştır.
“Önce Sağlık, Sonra Avcılık” posterlerini ilk önce Gölbaşı’nın bir köyünde kamuoyuna tanıtmıştır. Pilot köy olarak seçilen bu köyde, veteriner hekimlerle ve avcılarla bilinçlendirme çalışması başlatmıştır.
Köy kahvesinde toplanan köylülere kuş gribiyle ilgili bir konuşma gerçekleştirmiştir. Bu haber ulusal medyada (TRT, TGRT, NTV, SHOW TV ve Anadolu Ajansı) “Avcılar Köylüleri Bilinçlendiriyor” başlığıyla yayınlanmıştır. Hazırlanan posterleri, internet grupları ve derginin okurlarına (köy kahvelerine ve avcı kulüplerine asılmak üzere) dağıtarak kuş gribi bilgilendirme poster dağıtım gönüllülerini oluşturmuştur.
Ayrıca, anız yangınlarıyla ilgili mücadele başlatmıştır. Kendisinin finanse ettiği bir poster hazırlamış, 20.000 adet bastırarak avcı derneklerine ve köy kahvelerine / camilerine astırmıştır.
Türk avcısının profilini çıkartmak için bir anket düzenleyen Kamil ÜÇBAŞ, avcıların ve bakanlığın büyük ilgisini çektiği anketin sonuçlarını dergisinde yayımlamış ve çağdaş bir politika belirlemesi için bakanlığa sunmuştur.
Yaban TV’ye kuruluşundan itibaren katkıda bulunmuş, uzun yıllar Av Doğa programı yapımcılığını gerçekleştirmiştir. Avcıların eğitimi için “Avcılık Akademisi” ve “Seri Bir Avcının Hukuku” isimli bir program hazırlamıştır.
Bunların dışında 14 bölümlük Kamil ÜÇBAŞ’la AV DOĞA programı yapmış ve bu programların tüm giderlerini kendisi karşılamıştır.
Yaban TV’de “Balıkçılık Zirvesi” programı yapmıştır. Amatör balık avcı dernekleri ile Yaban TV yönetimini buluşturmuştur. Balıkçıların sorunlarını ve çözüm önerilerini Yaban TV ekranlarında dile getirerek çözüm bulunması için katkı sağlamış, Yaban TV’de “Balık Forumları” toplantısı yapmıştır.
Türkiye’de aktif olan avcılıkla ilgili internet sitelernin sahipleriyle bir toplantı yaparak onları Yaban TV yöneticileriyle buluşturmuştur.
17-20 Nisan 2008 tarihinde Türkiye’de ilk kez düzenlenen Türkiye Av ve Yaban Hayatı Sempozyumu’nun eş başkanı ve projesinin fikir babası olan ÜÇBAŞ, sempozyumun gerçekleşmesi için çok emek harcamıştır. Ülkemizde bugüne kadar avcılıkla ilgili yapılan tüm panel, sempozyum ve konferanslara katılmıştır.
Doğa dernekleriyle beraber Avrupa Birliği’ne sunulan “Toy Projesi” isimli bir çalışma yapmıştır.
Ülkemizde bugüne kadar yapılan “Atış ve Av Köpekleri” müsabakalarına sponsor olmuştur. 18 yaşında rahmetli olan “Edincikli Nişancı Aykut ÜNVER” in zor durumda olan ailesi için bir kampanya düzenlemiş ve özel banka hesabı açtırmıştır. Toplanan 5.000 lirayı Bandırma’nın Edincik beldesine, Türkiye Avcıları üyeleriyle gidip rahmetli ÜNVER’in’un annesine banka cüzdanıyla birlikte teslim etmiştir.
Bursa’da TÜYAP tarafından 2009 yılında düzenlenen Av-2009 Fuarına danışmanlık yapmıştır. Fuarda bulunan firmaların yüzde yetmişinin katılımını bizzat sağlamıştır.
“Tırıvırı Satma Geleceğini Yok Etme” sloganıyla tırıvırıya karşı başlatılan kampanyanın afiş ve broşürlerini kendi matbaasında basarak bayilere dağılmasında yardımcı olmuştur. Türkiye genelinde afişleri asan ve broşürleri dağıtan 145 bayiinin fotoğraflarını Avdoğa Dergisi’ndebasarak bilgilendirmiştir.
5 yıldır Ankara – Polatlı Belediyesi ile düzenlediği, Türkiye’de ilk patentli en büyük açık hava Fuarı olan Game Fair Turkey – Polatlı Ulusal Av Doğa Festivali’ni hayata geçirerek Avcılık sektörünün önünü açmış ve yurt içinde-yurt dışında fuar ve etkinliklerde ülkemizi temsil ederek ülkemizin tanıtımını sağlamıştır.
Festival’de; “Avcı Trap Atışı, Koşan Domuza Atış, Tek Kurşun Atışı, Havalı Tabanca Atışı, Havalı Tüfek Atışı, Tabanca Atışı, Levyeli Av Tüfeği Atışı, Geleceğin Avcıları Atışı (14-18 yaş grubu), Sapan Atışı, Çocuklara Panayır Havalı Tüfek Atışı, Ok Atışı” nın yanı sıra “Ördek Düdüğü Çalma Yarışması” ve avcı eşlerinin katılacağı “Av Yemeği Yarışması” gibi birçok müsabakalar düzenlenmektedir.
Açık hava fuarı anlayışıyla yapılan bir organizasyon olan Game Fair Turkey-Polatlı Ulusal Av Doğa Festivali ile yerli yabancı av tüfekleri ve fişekleri ile katılımcılara özel atış poligonlarında test yapma imkânı da sunulmaktadır. Sponsor katılımcı firmaların ürünlerinin sergileneceği sektörel serginin yanı sıra, festival alanına kurulan çadır standlarda (tente) avcılıkla ilgili el sanatları sergileri açılarak bu standlarda zanaatkarların ürettikleri sanat eserlerinin sergilenme imkanı bulunmaktadır.
YÖNETİCİLİKLERİ
İç Anadolu Av ve Yaban Hayatı Federasyonunun kurulması için Ankara’daki tüm kulüpleri, 26 Şubat 2004 tarihinde bakanlığın toplantı salonunda bir araya getirmiştir. Daha sonra dört toplantıya daha başkanlık yaparak İç Anadolu Avcılık Federasyonunun kuruluşuna önderlik etmiştir. Ardından diğer illerde de federasyonların ve konfederasyonun kurulmasına yönelik çok önemli destekleri olmuştur.
2011- 2014 yıllarında İç Anadolu Av ve Yaban Hayatı Federasyonu başkanlığı görevini yürütmüştür. Genel kurula katılan tüm delegelerin oyunu alan Kamil ÜÇBAŞ, yaptığı konuşmasında kullandığı sevgi dili ile ne kadar birleştirici bir kişilik olduğunu ortaya koymuştur.
(29 Mayıs 2011 günü yapılan İç Anadolu Bölgesi Av ve Yaban Hayatı Federasyonu Genel Kurulu konuşmasından)
Lütfen birlik ve beraberlik içinde olunuz. Haklı nedenlere dayalı olarak yerine getirdiğiniz eylemlere sahip çıkınız. Kurumsal ve birlik-beraberlik içinde çalışma, gerçek bir takım olma ediminizden asla taviz vermeyiniz. Aranıza katılacak yeni arkadaşlara sevgi ve anlayışla yaklaşınız. Hep daha iyisinin peşinde koşunuz ve bu bayrağı çok daha yükseklere taşıyınız. Kamil ÜÇBAŞ
Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu, Avcılık Teknik Kurul Üyesi olan Efsane Avcı ÜÇBAŞ, 2014-2016 yılları arasında (AYHAK) Avcılık ve Yaban–Av Hayatı Koruma Konfederasyonu Başkanlığını yürütmüştür.
Merkez Av Komisyonu (MAK) kurul üyeliğinde de bulunmuştur. Çankaya Okçuluk İhtisas Spor Kulübü Yönetim Kurulu üyesidir.
KKTC Avcılık Federasyonu tarafından yayımlanan Avdoğa kültür dergisinin danışmanlığını yapmış ve tasarım/basım işlerini kendi tesisinde gerçekleştirmiştir. Ayrıca, Dünya Turizm Yazarları Birliği üyesidir.
1997 yılından bugüne kadar Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğünün Su Ürünleri Sirküleri toplantısına avcı üye olarak katılmıştır. Bu toplantılarda amatör balıkçılığın gelişmesi için önemli bilgiler sunmuştur. 1992 yılından itibaren tüm merkez av komisyonu toplantılarına katılmıştır.
HAYALLERİ
Bitlis’in dağlarında Anadolu Leoparı’nı görüntülemek için foto kapan kurmuştur. “Anadolu’nun Ela Gözlüsü’’ dediği nesli tükenmekte olan Anadolu Parsı hakkında çok araştırmış, çok okumuştur. Türkiye’nin birçok yerinde fotokapanları kurdu, Anadolu Parsının özelikle Bitlis’te görüldüğünü öğrendikten sonra, Bitlis’e defalarca giderek yerinde incelemeler yapmıştır..
Ödülleri
5. ANADOLU AVCILIK ÖDÜLLERİ töreninde 2010 yılı Av ve Yaban Hayatı Katkı Çalışması ödülüne layık görülmüştür.
VEFATI,
8 Haziran 2019 günü geçirdiği kalp krizi nedeniyle 14 gün derin koma halinde tedavi gördüğü Ankara – Bilkent Şehir Hastanesi koroner yoğun bakım servisinde makineye bağlı sürdürdüğü yaşam mücadelesine yenik düşmüştür. Canımız, kardeşimiz, ağabeyimiz Merhum Kamil ÜÇBAŞ 23 Haziran 2019 günü saat 15.00’da hayata ebediyen gözlerini yummuştur.
AİLESİNDEN MESAJ
Aramızdan zamansız ayrılan EfsaneAvcımız Kamil’in daha yapacağı çok şeyler vardı. Birbirimize bağlı bir aile olduğumuz için kardeşler olarak onun ardından, onun taşıdığı bayrağa sarılarak, bıraktığı yerden, gözünün arkada kalmayacağının bilinciyle çalışmayı bir görev olarak biliyoruz. Onun ardından, onun ofisinde, masasında, bilgisayarıyla, Efsane Avcı olan kardeşim Kamil ÜÇBAŞ’ın çocukluğundan başlayarak ömrünün otuz beş yılını adadığı avcılık dünyasını yazmak kolay olmasa da bu büyük insan efsane avcı, duayen ismi anlatmalıydım. Av ve avcılık konusunda “Efsane Büyük Avcı”yı nesilden nesile anlatabilmek için onu iyi anlamamız gerektiğini düşünüyorum.
Ağabeyi – Amil ÜÇBAŞ
Av Doğa Yaban Hayatı amatör Olta Balıkçılığına dair herşey…
Congratulation!